Matkavinkit – Matkailijan pakollinen vinkki/tarkistussivu.

Hyvä muistaa ennen matkaa:

 • Passi: Myös EU:n sisällä on kätevä pitää mukana yleisesti tunnettua henkilötunnusta, passia. Tarkista, että passi on voimassa matkan ajan. Jotkut maat voivat vaatia passin voimassaoloajaksi jopa 6 kuukautta. Ota kopio passista katoamisen varalle. Pidä passi turvallisessa paikassa. Hyvä tapa on myös skannata kaikki tarpeelliset paperit, passit ja liput ja lähettää kuvat esim. ilmaiseen Gmail -osoitteeseen, josta ne on sitten mistä tahansa maapalloa helppo printata ulos.
 • Viisumi: Tarkista tarvitaanko matkakohteessasi viisumia. Asia selviää helposti matkanjärjestäjältä. Ota kopio viisumista katoamisen varalle.
 • Matkaliput: Tarkista lähtöajat ja päivämäärien oikeellisuus vielä kerran. Hotelli-, lento-, laiva-, yms matkaliput on syytä pakata varmaan paikkaan. Ota kopio matkalipuistasi ja muista tärkeistä papereista katoamisen varalle. Hyvä tapa on myös skannata kaikki tarpeelliset paperit, passit ja liput ja lähettää kuvat esim. ilmaiseen Gmail -osoitteeseen, josta ne on sitten mistä tahansa maapalloa helppo printata.
 • Vakuutukset: Hoida tarvittavat matkavakuutukset kuntoon ja tarkista että ne kattavat myös lomaan liittyvät harrastukset. Chubb:lta saat edullisen ja kattavan matkavakuutuksen joka toimii ympäri maailmaa. Tarkista kuulutko jo jonkun vakuutuksen piiriin. Matkatavarat pitää vakuuttaa erikseen. Myös matkavastuusvakuutus on hyvä olla. Ota vakuutuspaperit mukaan matkalle.
 • Rokotukset: Tarkista lomakohteesi suositeltavat/vaadittavat rokotukset hyvissä ajoin. Matkanjärjestäjältä/terveydenhoitajalta saa tiedot rokotteista ja muista maassa vellovista taudeista. Ota rokotuskortti mukaan matkalle. 
 • Läheiset: Kerro kotiväelle lomasi kulusta sekä anna hotellien yhteystiedot. Jätä kotiin myös kopio kaikista lipuistasi varkaus/katoamistapausten varalta. Ota myös läheisesi yhteystiedot mukaan matkalle hätätapauksien varalle. Pidä yhteyttä kotiin säännöllisesti.
 • Sähkövirta: Tarkista lomakohteesi sähkövirta ja hanki tarvittavat adapterit. Muista myös ladata tarvittavat akut: kännykkä, parranajokone…
 • Matkalaukut: Kiinnitä matkalaukkuihisi nimilaput sekä sisäpuolelle että ulkopuolelle. Käytä lukittavia malleja. Pakkaa käsimatkatavaroihin kaikki matkalla tarvittavat ja välttämättömät tavarat: Lääkkeet, rahat, passit, liput jne. 

 

 • Valuutta: Vaihda paikallista valuuttaa valmiiksi muutamaksi päiväksi. Euroopassa pärjää euroilla. Ota selvää pankki/visa-korttien toimivuus eri maissa ja kaupoissa. Käytä myös matkashekkejä tarvittaessa. Jätä kotiin tilillesi myös rahaa hätävaraksi.

   

 • Lääkkeet: Ota mukaan omat henkilökohtaiset lääkkeesi. Mukaan kannattaa pakata myös peruslääkkeitä: särky, yskä, jne. Rokotustodistus ja reseptit on hyvä ottaa mukaan kanssa. Ota selvää myös matkakohteessa mahdollisesti tarvittavista lääkkeistä.

   

 • Tullimääräykset: tarkista kohdemaasi tullimääräykset. Jotkut maat eivät välttämättä salli esim. alkoholin vientiä lainkaan maahan.